Kako objasniti djeci šta je to korona virus i zašto ne smiju izlaziti napolje

Zatvaranje škole na određeno vrijeme donosi mnoge izazove za roditelje, kao što je objašnjenje šta je uopšte virus i zašto djeca ne mogu da se druže sa prijateljima u parku, igralištu…

Mnogi roditelji i djeca našli su se u veoma neuobičajenoj situaciji, tj. nalaze se na jednom novom emocionalnom, ali i organizacionom nivou zbog društvene krize koja je posljedica širenja COVID-19 virusa u Evropi.

O ovoj situaciji svakako je potrebno razgovarati sa djecom svih uzrasta. Potrebno je u krugu porodice otvoriti razgovor o situaciji i pružiti djeci informacije, priliku za postavljanje pitanja kao i za podršku koju mogu pružiti primarno roditelji.

 

Objašnjenje je najvažnije

Djeci je potrebno objasniti zašto pojačano pazimo na higijenu, a ne samo nametnuti pravilo iz straha i panike, a bez objašnjenja jer tada deca zapamte paniku i strah, a ne i razlog, odnosno objašnjenje.

Dakle, potrebno je reći da postoji virus koji se zove COVID-19 koji se brzo širi zbog čega pokušavamo sve što možemo da ga u tome spriječimo. Kako znamo da se širi preko ruku, kašljanja i kijanja potrebno je posebno paziti na pranje ruku i način na koji kašljemo i kijamo.

Na primer, djeci predškolskog uzrasta na konkretan način treba pokazati zašto je važno držati se higijenskih preporuka. Npr. staviti u prskalicu za vodu boju kako bi se pokazalo koliko daleko kapljice mogu ići, ruke posuti šljokicama i prvo probati oprati vodom, a zatim sapunom i vodom 20 sekundi pa će djeca vidjeti razliku.

Iskreno objasnite djetetu zašto ste kod kuće. Odgovarajte na pitanja što jednostavnije i razumljivije djetetu, bez previše dramatizacije. Nemojte skrivati svoju anksioznost, jer djeca to osjećaju. Ako osjetite da je dijete zabrinuto, prihvatite to kao normalno i pokušajte da ga utješite.

Recite mu da se i vi bojite, najviše zato što je riječ o novoj bolesti kod koje još ima nepoznanica, zagrlite dijete i recite mu da ste uvjereni da će biti sve u redu zato što se zajedno pridržavate pravila.

 

Dogovorite se kako će im izgledati dani kad ne idu u školu

Pitajte njih šta bi im pomoglo i trebalo da se osjećaju mirnije, posebno ukoliko dio dana moraju provesti sami kod kuće i ako je to za njih relativno novo iskustvo.

Mlađoj djeci osigurajte dovoljno vremena i prostora za spontanu igru, a starijoj kontakte s vršnjacima putem društvenih mreža.

Podstaknite djecu da kontaktiraju sa vršnjacima na one načine koji su prikladni situaciji: skajp, poruke, online grupe i slično.

Iskoristite vrijeme kod kuće za sve one stvari koje ste dugo željeli, ali ne stižete: izvadite društvenu igru koju ste već neko vrijeme htjeli da naučite da igrate, skuvajte jelo za koje treba više vremena, pogledajte crtani koji je djeci najdraži, slušajte priče za djecu, naučite djecu nešto što volite da radite, pričajte im o tome kako je bilo kada ste bili djeca.

 

Centar za zaštitu mentalnog zdravlja u Banjaluci ima stručne timove psihologa, psihoterapeuta, psihijatara koji će telefonskim putem i putem skajpa pružiti pomoć svima koji imaju problema sa prevazilaženjem ove krize.

Telefon: 051/230-250

Skype- CZMZ Banjaluka