Kod ljudi koji poste, prelazak sa posne na mrsnu ishranu treba da bude postepen. Po prestanku posta, važno je pribjeći uvođenju svih uobičajenih namirnica u ishranu. Nakon višenedjeljnog posta čest je slučaj pretjeranog unosa mrsne hrane, što nikako ne može biti dobro za organizam, a pogotovo za digestivni sistem. Veoma je važno da se ne jedu odmah velike količine hrane, a pogotovo ne masne. Bitno je znati kako jesti nakon posta, da ne bi došlo do stomačnih problema.

Nagla konzumacija hrane životinjskog porijekla i u velikoj količini nakon posta može izazvati osjećaj nadutosti, nadimanja ili bolova u stomaku, mučninu, ali i druge posljedice, zavisno od zdravstvenog stanja, od skoka krvnog pritiska do problema sa varenjem koje veliki unos hrane dodatno otežava. Umjerena ishrana je način da izbjegnemo ove zdravstvene tegobe, zbog kojih građani ponekad zatraže ljekarsku pomoć.

U toku posta organizam se naviknuo na manje masnu i začinjenu hranu ili kako se to češće zove „lakšu hranu“. U toku adaptacije, treba konzumirati hranu koja nije teška za varenje i koja je bogata hranljivim materijama. Postepeno se uvode i složenija jela. Preporučuje se u početku u ishranu uvesti mladi sir, zatim jogurt, kiselo mlijeko i kefir. Nakon toga dolaze drugi mliječni proizvodi, a potom meso.

Posna hrana jeste zdrava, povoljno utiče na kardiovaskularni sistem, pročišćava krvne sudove, smanjuje loš holesterol, lakše se vari. Pored toga posnom hranom unosimo hranu koja je bogata celulozom te koja detoksikuje organizam.

Od načina ishrane koji osoba ima prije započinjanja posta, zdravstvenog stanja i godina starosti, zavisiće i trajanje perioda prilagođavanja na novi način ishrane prelaskom na posnu hranu. Obroci tokom posta moraju biti redovni, a ishrana raznovrsna.

 

Mr sc. dr Sanja Tešanović

specijalista porodične medicine