U posljednjoj nedjelji decembra 2021. godine i prvoj nedjelji januara mjeseca 2022. godine znatno je pogoršana epidemiološka situcija u Banjoj Luci uzrokovana korona virusom. Samim tim i broj pregleda u ARI i Kovid ambulantama je izuzetno povećan. U protekla 24 časa u ARI ambulantama u objektu Poliklinike (porodična medicina i pedijatrija) kao i Službi hitne medicinske pomoći pregledano je preko 500 lica sa simptomima akutne respiratorne infekcije, dok je u Kovid ambulantama u toku jučerašnjeg dana obavljeno 150 pregleda lica sa pogoršanjem bolesti Covid 19. Pacijenti koji imaju respiratorne tegobe su većinom mlađe i srednje životne dobi koji navode da su se vratili sa odmora, putovanja, zimovanja ili različitih proslava i okupljanja i koji su nakon toga dobili respiratorne tegobe.

Obzirom da se može očekivati da je Omikron soj korona virusa  prisutan na našim prostorima i da je dosta virulentniji od prethodnih sojeva možemo pretpostaviti  da će dalja nepovoljna epidemiološka situacija u našem gradu ići sa tendencijom pogoršanja. Stoga apelujemo na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera propisanih od strane Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske kako bi sačuvali svoje zdravlje i smanjili pritisak na zdrvastveni sistem.

JZU “Dom zdravlja” je u proteklih 24 sata konstantno prilagođavao svoj način rada trenutnoj epidemiološkoj situaciji. Tako smo sa dosadašnjih 9 timova u ARI ambulantama za odrasle i djecu školskog uzrasta povećali na  broj timova na 12 timova. Služba hitne medicinske pomoći je takođe, reorganizovana i njihov rad je prilagođen trenutnoj epidemiološkoj situaciji. U ovoj službi smo povećali broj ambulanti za pregled pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama, kao i broj dežurnih timova u noćnoj smjeni. Usljed povećanog broja pozitivnih lica na Covid-19 primorani smo da izdvojimo određeni broj medicinskog osoblja iz različitih službi, centara i odjeljena kako bismo ih rasporedili u Higijensko-epidemiološku službu na obradi pozitivnih i osoba koje su bile u kontaktu sa licima pozitivnim na Covid-19. 

Međutim, ni to nije zadovoljilo potrebe niti je smanjilo gužve koje se stvaraju ispred ARI ambulanti. Veći broj  pacijenata sa respiratornim tegobama u svakom trenutku u toku dana čeka u redu na svoj pregled. Zbog velikog broja ovih pacijenata koji dolaze na pregled, čekanje ispred ambulanti  može da potraje i duži vremenski period. Stoga molimo naše sugrađane da se prije posjete ARI ambulantama posavjetuju sa svojim timovima porodične medicine koji će im dati adekvatne upute i smjernice o daljem postupanju i  naručiti ih na pregled u ARI ambulante. Ovaj apel iznosimo kako bismo smanjili redove ispred pomenutih ambulanti i ublažili negodovanje korisnika naših usluga, a samim tim povećali produktivnost medicinskih radnika i ubrzali protok pacijenata. U toku jučerašnjeg dana veći broj naših radnika iz Ari ambulanti, Hitne pomoći i redovnog procesa rada u drugim ambulantama je prijavio neprimjereno ponašanje sugrađana prema zdravstvenim radnicima, verbalna vrijeđanja, galamu, prijetnje, pa čak i fizički napad na medicinsko osoblje zbog čega je morala intervenisati i policija. Ovakvo ponašanje značajno otežava rad i radnu produktivnost našeg osoblja koje se dvije godine bori sa pandemijom i daje svoj maksimum u  pružanju usluga našim sugrađanima.

Naša Ustanova je maksimalno angažovala sve svoje ljudske resurse kako bi obezbijedila pružanje zdravstvenih usluga građanima u Ari i Kovid ambulantama, ali i drugih usluga koje se pružaju u redovnom procesu rada. U slučaju većeg priliva pacijenata u naše službe kao i većeg odsustva radnika zbog bolovanja postoji realna opasnost da će pružanje zdravstvenih usluga građanima biti otežano i ugroženo.

Shodno gore navedenom, još jednom molimo naše sugrađane za strpljenje i razumijevanje i apelujemo da se prije dolaska u ARI ambulante naše Ustanove konsultuju sa svojim timovima porodične medicine koji će im dati adekvatne upute i smjernice o daljem postupanju.

Posebno napominjemo javnost da prijevremeno uzimanje nazofaringealnog brisa za testiranje na korona virus (dok se on u potpunosti nije razvio u organizmu) može dati lažno negativne rezultate što će postupak liječenja odvesti u drugom pravcu.