Kompanija “EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari” donirala je danas šest sanitetskih vozila sa pratećom medicinskom opremom bolnicama u Doboju, Trebinju i Nevesinju, kao i domovima zdravlja u Stanarima, Trebinju i Banjaluci.

Ključeve je uručio direktor “EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari” Savo Mirković u prisustvu ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića.

Šeranić je u ime Vlade Republike Srpske i resornog ministarstva zahvalio za donirana vozila, koja su tokom inicijalinih razgovora sa menadžmentom kompanije “EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari” ocijenjena kao najpotrebnija zdravstvenom sektoru Srpske, s obzirom na to da je Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti definisano da se samo sanitetskim vozilima može prevoziti zaraženo stanovništvo.

“Uvidjeli smo potrebu da nam je potreban određeni broj sanitetskih vozila, upravo za prevoz tih pacijenata u različitim dijelovima Republike Srspke”, izjavio je Šeranić i zahvalio kompaniji “EFT – Rudnik i termoelektrana Stanari” što je vozila direktno isporučila ustanovama.

Šeranić je izrazio nadu da će biti slična saradnja i u narednom periodu i ovoj kompaniji poželio uspjeh u radu.

Mirković je rekao da će u okviru odluke EFT grupacije o donaciji 1.000.000 KM zdrastvenim ustanovama BiH, osim ovih šest vozila, narednog mjeseca biti isporučena još dva sanitetska vozila domovima zdravlja u Gradišci i Foči, a zatim i domovima zdravlja u Konjicu i Kalinoviku.

“Vrijednost svih vozila je oko 600.000 KM. Oko 50.000 KM već je utrošeno za opremu, a preostali dio slijedi”, izjavio je Mirković.

Mirković je rekao da zbog virusa korona ova kompanija posluje sa minimalnim povećanim troškovima, bez oboljelih.

Direktorica Doma zdravlja u Banjaluci Nevena Todorović ukazala je na značaj sanitetskih vozila s obzirom na to da su potrebe za njihovim angažovanjem i prevozom pacijenata značajno povećane tokom epidemije virusa korona.

“Zahvaljujem se menadžmentu  „EFT – Rudnik i Termoelektrana Stanari“ na ovoj značajnoj donaciji Domu Zdravlja u Banjoj Luci zahvaljujući kojoj će se prevozi naših pacijenata ubuduće obavljati u novom, funkcionalnom sanitetskom vozilu i na bezbjedniji način”, izjavila je Todorović.

Direktor bolnice u Nevesinju Velibor Milivojević ukazao je na značaj doniranog vozila s obzirom na to da raspolažu sa ukupno tri, od kojih su neka prešla i više od 600.000 kilometara, a koriste se i za potrebe lokalnog doma zdravlja.

JZU Dom Zdravlja Banja Luka