Postovani sugrađani,

U protekla dva mjeseca suočili smo se sa novim uzročnikom zarazne bolesti koji je značajno uticao na živote svih nas. Mjere koje su sprovedene s ciljem sprečavanja širenja virusa SARS CoV2 ograničile su nam kretanje i susrete sa najmilijima, naučile nas da koristimo maske i rukavice, poštujemo vrijeme koje nam je određeno za kupovinu i plaćanje računa. Nesporno je da su mjere uticale i na našu ekonomsku sigurnost, ali su nam isto tako dale pozitivne epidemiološke rezultate. Usporili smo širenje virusa. Naše kolege u bolnicama imaju kapacitete koji mogu da prime teško oboljele. Svako od nas je dao svoj doprinos, vi poštujući propisane mjere, mi dajući svoj profesionalni i ljudski maksimum. Nismo to uspjeli bez ljudskih žrtava, i ovom prilikom izražavamo saučešće porodicama čiji članovi nisu uspjeli izboriti bitku sa COVID19.

U ovom trenutku nalazimo se na ulasku u novu fazu borbe, koja će nam omogućiti korake ka „normalizaciji“ naših životnih aktivnosti. Međutim, moramo biti svjesni da ovo ne znači kraj. Dosadašnja iskustva nam govore da ćemo u narednom periodu morati mijenjati sebe i svoje navike, kako bismo živjeli sa ovim virusom. Stoga je veoma važno da poštujemo mjere fizičke distance, da nastavimo nositi respiratorne maske i rukavice, i da se pridržavamo svih drugih mjera koje su naložene. Intenzivnije održavanje higijene (kako pranje i dezinfekcija ruku, tako i higijena prostora) treba da bude sastavni dio našeg života i u narednim mjesecima.

Dani pred nama su još jedan ispit za sve nas i naše odluke. Ostati kod kuće ili otići na proslavu ili izlet sa društvom u prirodi, pitanje je koje ćemo svi sebi postavljati. Prije nego što donesete odluku, još jednom razmislite o posljedicama za lično zdravlje i zdravlje vaših najbližih.

Dragi naši sugrađani, zahvaljujemo se na svemu što ste do sada učinili i molimo vas za još strpljenja i poštovanje preporuka, za dobro svih nas.

 

Vaša Higijensko-epidemiološka služba