Štab za vanredne situacije grada Banjaluka odlučio je da zbog aktuelne epidemiološke situacije od ponedjeljka 09.03.2020. godine budu privremeno obustavljeni preventivni zdravstveni pregledi “Za tvoje dobro”, koji su planirani za pacijente banjalučkih mjesnih zajednica Centar 1 i 2 i Bulevar. Obzirom da se pregledi obavljaju na lokalitetu Poliklinike u kojoj je smještena naša Higijensko-epidemiološka služba, kao i izdvojena ambulanta u kojoj se obavljaju pregledi pacijenata koji imaju simptome respiratornih infekcija sličnih korona virusu, donesena je ova odluka, a sve u svrhu zaštite zdravlja naših građana.

Novi ciklus preventivnih zdravstvenih pregleda za stanovništvo Banjaluke počeo je 1. februara, a planirano je da do 1. juna pregledi na Poliklinici budu organizovani za 18.000 stanovnika mjesnih zajednica Centar jedan i dva i Bulevar. Do subote 07.03.2020. godine u ovoj akciji pregledano je 1.654 stanovnika našega Grada, te je pruženo 10.407 usluga.

Osnovni cilj ove akcije je poboljšanje zdravstvenog stanja stanovništva kroz seriju besplatnih preventivnih zdravstvenih pregleda, sa fokusom na najrizičnija ili tipična oboljenja – kardiovaskularna i maligna.

U drugom dijelu godine planirano je da akcija bude realizovana na seoskom i prigradskom području, te bi se trebali obavljati u mjesnim zajednicama  Karanovac (Ljubačevo), Borkovići (Bistrica), Piskavica (Gornja Piskavica), Vrbanja (Debeljaci), Kola i Stričići (Pavići), s ciljem da ove godine bude pregledano najmanje 25.000 stanovnika.

U jesenjem dijelu ove akcije, koja je počela u oktobru, pregledano je više od 1.200 građana u šest ambulanti porodične medicine i to u Motikama, Česmi (Adi), Šargovcu (Drakulić), Aginom selu, Bočcu i Dragočaju (Prijakovci).

Ova akcija biće nastavljena po okončanju aktuelne epidemiološke situacije u vezi sa virusom korona.