Ambasada Japana u Bosni i Hercegovini, donirala je u srijedu 20.11.2019. godine dva sanitetska vozila našoj Ustanovi. Ključeve novih, savremenih vozila direktorici Doma zdravlja Neveni Todorović, uručio je japanski ambasador Hidejuki Sakamoto.

Sakamoto je naglasio da Vlada Japana već dugi niz godina pomaže stanovništvo BiH, a da su do sada u Repbulici Srpskoj pomogli obnovu više bolnica i domova zdravlja.

  • Nadam se da će ova vozila biti od koristi stanovništvu Banje Luke i da će ih Dom zdravlja dugo i na najbolji način koristiti. Uvidjeli smo značaj ovog doma zdravlja kao jedinog velikog centra primarne zdravstvene zaštite u ovoj regiji i odlučili da doniramo dva vozila. Dom zdravlja u Banjoj Luci sada može pružiti brze, kvalitetne i pravovremene usluge prevoza pacijenata – rekao je Sakamoto i podsjetio da je Vlada Japana pomogla obnovu Osnovne škole „Jovan Dučić“ u Zalužanima, a da je danas potpisan i ugovor o obnovi OŠ „Sveti Sava“.

U ime Grada Banje Luke, ambasadoru se na donaciji zahvalio gradonačelnik Igor Radojičić, koji je naglasio da su nova vozila bila prijeko potrebna kako bi zdravstvena zaštita u gradu bila na nivou.

Dom zdravlja je jedna od najznačajnijih institucija u gradu i Grad Banja Luka je prošle godine kupio jedno sanitetsko vozilo za potrebe ovog Doma zdravlja, a u ovom projektu smo učestvovali na način da je Grad izmirio poreske obaveze prilikom donacije vozila. Vlada Japana je do sada pokazala veliku posvećenost i iskreno prijateljstvo prema građanima Banje Luke i ja im se na tome najiskrenije zahvaljujem – rekao je Radojičić i dodao da Grad i Dom zdravlja sprovode akciju preventivnih zdravstvenih pregleda stanovništva pod nazivom „Za tvojedobro“.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Alen Šeranić, kazao je da je Vlada Japana pomogla realizaciju niza projekata u oblasti zdravstva u Republici Srpskoj. On je naglasio da su, zahvaljujući Japanu, opremljene bolnice u Foči i Kasindolu, 35 domova zdravlja u RS, centri bazične rehabilitacije, a veliku pomoć iskazali su i prilikom obuke zdravstvenih radnika.

Direktor Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović, izjavila je da vrijednost donacije dva sanitetska vozila iznosi 154.000 KM i da je Dom zdravlja uspješno aplicirao za sredstva Vlade Japana. Naglasila je da je u toku deset mjeseci ove godine obavljeno 326, a da se u toku godine taj broj kreće od 400 do 500 prevoza pacijenata. Ona je istakla da će, ovom donacijom, u znatnoj mjeri biti podignut nivo zdravstevene usluge za stanovnike Banje Luke.

JZU Dom Zdravlja Banja Luka