JZU „Dom zdravlja“ u Banjoj Luci, otvaranjem stomatološke ambulante u OŠ „Vuk S. Karadžić“, pruža usluge iz dječije i preventivne stomatologije djeci u osam školskih stomatoloških ambulanti i to u osnovnim školama : „Branko Radičević“, „Ivo Andrić“, „Sveti Sava“, „Borisav Stanković“, „Georgi Stojkov Rakovski“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Desanka Maksimović“ i „Vuk Karadžić“. Učenici iz ukupno 26 osnovnih škola koje se nalaze na području Grada Banja Luka raspoređeni su da dobijaju usluge u ovim školskim stomatološkim ambulantama.

U školskim stomatološkim ambulantama se rade preventivne mjere zaštite zdravlja zuba i usta, pregledi i popravke zuba, liječenje zuba i ako je neophodno vađenje zuba. S obzirom da ukupno stanje zdravlja zuba stanovnika Republike Srpske, pa tako i školske djece nije na zavidnom nivou, Dom zdravlja se naročito fokusirao na najmlađu populaciju, pokušavajući da putem ambulanti koje se nalaze u osnovnim školama, napravi što veći obuhvat školske djece kada je u pitanju preventivna stomatološka zaštita, a planirano je i dalje proširenje mreže školskih stomatoloških ambulanti.

Školskim ambulantama će od 01.11.2019. godine pripadati djeca starosti od 0 do 18 godina. Od 01.11.2019. godine uvode se određene novine u radu dječije i preventivne stomatologije i ortopedije vilica, a to su:

  • Izmještanje specijalističke ambulante dječije i preventivne stomatologije sa lokaliteta Poliklinike u školske ambulante. U pripadajuće školske stomatološke ambulante biće raspoređena djeca uzrasta od 0 – 6 godina i to po mjestu stanovanja i po upisnim područjima u osnovne škole (npr. OŠ „Branko Radičević“ pripadaće djeca iz mjesnih zajednica: Starčevica, Ada, Vrbanja, Debeljaci, Obilićevo 1).
  • Stomatološke usluge djeci koja pohađaju srednje škole takođe će se pružati u pripadajućim školskim ambulantama. Što znači da će djeca nakon upisa i pohađanja srednje škole nastaviti dolaziti u svoju školsku stomatološku ambulantu kojoj su pripadali dok su pohađali osnovnu školu. Na primjer, djeca koja su pripadala OŠ „Sveti Sava“ do devetog razreda osnovne škole nastavljaju i kao srednjoškolci, bez obzira koju su srednju školu upisali, da stomatološke usluge dobijaju u svojoj školskoj stomatološkoj ambulanti u OŠ „Sveti Sava“. Na taj način ćemo obezbijediti bolju dostupnost usluga dječije i preventivne stomatologije i djeci srednjoškolskog uzrasta, jer su oni do sada nakon završetka osnovne škole ove usluge ostvarivali u opštoj stomatologiji u polivalentnim ambulantama na Poliklinici. Ovaj način pružanja usluga se pokazao kao manjkav zbog generisanja velikih gužvi i velikog broja djece i odraslih lica kojima su potrebne polivalentne stomatološke usluge.
  • Specijalisti ortopedije vilica biće raspoređeni za rad na Poliklinici, s tim da će obavljati sistematske preglede djece u školama i u školskim ambulantama sa posebnim osvrtom na djecu uzrasta od 12 do 18 godina kako bi se na vrijeme identifikovale ortodontske anomalije.

Analiza podataka dobijenih sistematskim pregledom šestogodišnjaka ukazuje da 23,45% djece ima zdrave zube. Karijes mliječne denticije ima 76,54%, 50,1%  ima karijes ranog djetinjstva što podrazumijeva da je broj oboljelih mliječnih zuba veći od 5 u datom uzrastu.

Pregled zuba dvanaestogodišnjaka pokazuje da je kod ovog uzrasta broj stalnih zuba koji su ili kariozni ili ekstrahovani ili plombirani preko 5 hiljada. Prosječno, svako dijete ovog uzrasta ima 3,51 oboljelih zuba (KIP indeks). Rezultati sistematskih pregleda učenika sedmih razreda na području grada Banja Luka su bolji u odnosu na rezultate u zadnjih 20 godina, ali još uvijek su daleko od evropskog prosjeka za koji KIP indeks iznosi od 0,5 do 1. Poboljšanje zdravlja zuba kod djece je, između ostalog, i rezultat intenzivnih preventivnih pregleda i savjetovanja djece i roditelja koje kontinuirano obavljaju radnici na Službe za stomatološku zdravstvenu zaštitu još od vrtićkog uzrasta. Novom organizacijom rada naših stomatoloških dječijih ambulanti omogućićemo kvalitetnije preglede najmlađim stanovnicima našeg Grada i pokušati da KIP indeks dovedemo približno evropskom prosjeku.

JZU Dom Zdravlja Banja Luka