BANJALUKA – Povodom početka preventivnih zdravstvenih pregleda građana Banjaluke, koji počinju u nedjelju u naselju Motike, juče je održan sastanak u Ljubljani s rukovodstvom njihovog Doma zdravlja, koji sličan projekat sprovodi još od 2011. godine.

Predstavnici banjalučkog Doma zdravlja i Gradske uprave su iz prve ruke mogli da saznaju iskustva u vezi s preventivnim pregledima iz Ljubljane, s posebnim osvrtom na preglede na pojedina maligna oboljenja.

Tea Stegne Ignjatovič, medicinski direktor ljubljanskog Doma zdravlja, precizirala je da se u oblasti malignih oboljenja sprovode preventivni pregledi na rak debelog crijeva kod muškaraca, te rak dojke i materice kod žena.

Prema njenim riječima, odziv pacijenata na ove pozive iznosi oko 65 odsto.

Nevena Todorović, direktorica banjalučkog Doma zdravlja, ukazala je na to da ovaj program u Banjaluci počinje s ciljem da u idućih godinu dana bude preventivno pregledano 80.000 stanovnika ovog grada.

“Pošto Slovenija, a posebno Ljubljana, ima odlične rezultate u sprovođenju sličnog programa prevencije, željeli smo da iz prve ruke vidimo njihova iskustva, koja nam mogu biti od velike pomoći u realizaciji našeg programa”, kazala je Todorovićeva.

Program besplatne sveobuhvatne preventivne zdravstvene zaštite za građane Banjaluke počinje 6. oktobra u Motikama, nakon čega slijede Česma, Šargovac, Agino Selo i Bočac, a predstavlja i pilot-projekat za cijelu RS.

U Gradskoj upravi Banjaluka su naglasili da će rasporedi pregleda za novembar biti naknadno objavljeni.