Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava se pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije 20. marta još od 1994. godine. Cilj obilježavanja ovog dana je podizanje svijesti o važnosti unapredjenja zdravlja prvenstveno zuba ali i kompletne usne šupljine.Ove godine poseban akcenat se stavlja na činjenicu da je oralno zdravlje jedan od preduslova zdravlja cjelokupnog organizma.

Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu Doma zdravlja Banjaluka je povodom obilježavanja dana oralnog zdravlja organizovala posjetu jednom od banjalučkih vrtića.Specijalisti dječije i preventivne stomatologije su djeci vrtića “Kolibri” kroz interaktivno predavanje i edukativne bojanke na način primjeren djeci predškolskog uzrasta objasnili način i važnost adekvatne oralne higijene.Tom prilikom  je podijeljen i promotivni materijal za roditelje sa uputstvima o načinu održavanja oralne higijene i značaju oralnog zdravlja, a djeci su uručene četkice i paste za zube.

Ova akcija je samo dio programa koji Služba za stomatološku zdravstvenu zaštitu provodi u cilju prevencije karijesa i drugih oboljenja usne šupljine.Naime već godinama doktori stomatologije Doma zdravlja Banjaluka redovno posjećuju predškolske ustanove na području grada gdje se djeci ovog uzrasta kroz vaspitno obrazovni rad demonstrira oralna higijena i obavlja fluorizacija zuba kao jedna od naučno dokazanih i već decenijama primjenjivanih preventivnih metoda.

S obzirom da pokazatelji oralnog zdravlja ukazuju da čak 90% djece kod nas boluje od karijesa, te gotovo cjelokupna odrasla populacija, jasno je koliki je značaj ne samo obilježavanja dana oralnog zdravlja već prevencije uopšte.

 

JZU Dom Zdravlja Banja Luka